Lista zakupów:
2 puszki pomidorów
czosnek
cebula
opakowanie mrożonego szpinaku lub szybki wskok do ogródka po żywe zielsko
ser feta
gałka muszkatołowa
makaron duże muszle
żółty ser
bazylia
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy 2 rodzaje sosów: pomidorowy i szpinakowy.
Sos pomidorowy:
Cebulkę siekamy, podsmażamy ją na patelni, delikatnie podlewając oliwą. Dodajemy czosnek i 2 puszki pomidorów. Doprawiamy wg uznania i smaku. Pod koniec dodajemy suszona bazylię i szczyptę gałki muszkatołowej.
Sos szpinakowy:
Szpinak podsmażamy z cebulką i czosnkiem na patelni Po wystudzeniu dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy delikatnie.
Muszle blanszujemy w gorącej wodzie przez około 1 minutę. Odcedzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą muszę faszerujemy jednym z sosów. Całość muszli posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 30 minut. Aby zapobiec wysuszeniu potrawy, naczynie musi być przykryte.
Po wyjęciu podajemy gorące muszle. Goście z pewnością będą zaskoczeni, a my zadowoleni z efektu :)
Smacznego :)