piątek, 3 maja 2013

Wariacje muszelkowe

Zaskoczyli mnie któregoś pięknego dnia znajomi. Wpadli niespodziewanie, a ja w proszku. Szybki rzut oka na zawartość lodówki i pomysł gotowy .....

Lista zakupów:

2 puszki pomidorów 
czosnek
cebula
opakowanie mrożonego szpinaku lub szybki wskok do ogródka po żywe zielsko
ser feta
gałka muszkatołowa
makaron duże muszle
żółty ser 
bazylia


 Sposób przygotowania:

Przygotowujemy 2 rodzaje sosów: pomidorowy i szpinakowy.

Sos pomidorowy:
Cebulkę siekamy, podsmażamy ją na patelni, delikatnie podlewając oliwą. Dodajemy czosnek i 2 puszki pomidorów. Doprawiamy wg uznania i smaku. Pod koniec dodajemy suszona bazylię i szczyptę gałki muszkatołowej.

Sos szpinakowy:
Szpinak podsmażamy z cebulką i czosnkiem na patelni Po wystudzeniu dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy delikatnie. 

Muszle blanszujemy w gorącej wodzie przez około 1 minutę. Odcedzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą muszę faszerujemy jednym z sosów. Całość muszli posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 30 minut. Aby zapobiec wysuszeniu potrawy, naczynie musi być przykryte. 


 Po wyjęciu podajemy gorące muszle. Goście z pewnością będą zaskoczeni, a my zadowoleni z efektu :)






 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz