poniedziałek, 25 lutego 2013

Kurczak na butelce

Dziś na obiad Joanna proponuje kurczaka na butelce z opiekanymi ziemniakami

Lista zakupów:

1 kurczak średniej wielkości
pusta butelka po piwie 
rozmaryn
czosnek
tymianek
sól i pieprz
1/2 kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Przyprawy z listy zakupów wymieszać z dwoma łyżkami oliwy w małej miseczce. Następnie natrzeć nimi kurczaka. Można odstawić zamarynowanego kurczaka na 2 godziny do lodówki. Nie jest to jednak warunek konieczny. Butelkę po piwie należy napełnić wodą do 3/4 jej wysokości. Następnie kurczaka nabijamy na butelkę i wstawiamy do piekarnika.
Na tą samą blachę wysypujemy wyszorowane, pokrojone w ćwiartki ziemniaki w mundurkach, obsypane rozmarynem. 

Czas pieczenia 1,5 do 2 godzin, zależnie od wielkości kurczaka. Temperatura 170 C.  

Moim zdaniem jest to bardzo proste danie. Gwarantuję, że spełni oczekiwania każdego Polaka :)










Smacznego :)

1 komentarz: