Dziś na obiad Joanna proponuje kurczaka na butelce z opiekanymi ziemniakami
Lista zakupów:
1 kurczak średniej wielkości
pusta butelka po piwie
rozmaryn
czosnek
tymianek
sól i pieprz
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg ziemniaków
Sposób przygotowania:
Przyprawy z listy zakupów wymieszać z dwoma łyżkami oliwy w małej miseczce. Następnie natrzeć nimi kurczaka. Można odstawić zamarynowanego kurczaka na 2 godziny do lodówki. Nie jest to jednak warunek konieczny. Butelkę po piwie należy napełnić wodą do 3/4 jej wysokości. Następnie kurczaka nabijamy na butelkę i wstawiamy do piekarnika.
Na tą samą blachę wysypujemy wyszorowane, pokrojone w ćwiartki ziemniaki w mundurkach, obsypane rozmarynem.
Czas pieczenia 1,5 do 2 godzin, zależnie od wielkości kurczaka. Temperatura 170 C.
Moim zdaniem jest to bardzo proste danie. Gwarantuję, że spełni oczekiwania każdego Polaka :)
Moim zdaniem jest to bardzo proste danie. Gwarantuję, że spełni oczekiwania każdego Polaka :)
Smacznego :)
wygląda pysznie :) na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń